Erkek Kısırlığı Neden Olur, Kısırlık Nedir?

Erkek kısırlığı neden olur, kısırlık nedir sorunları derinlemesine incelenmesi gereken, oldukça önemli sağlık sorunlarından bir tanesi olmaktadır. Çiftlerin ortalama olarak %15’lik oranlarında kısırlık sorunları meydana gelmektedir. Hal böyle olunca çiftler bir yıl ya da daha uzun süredir düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmiş olsalar bile çocuk sahibi olmak konusunda zorluk çekebilmektedir. Erkeklerde kısırlık oranları ortalama olarak çiftlerin yarısına denk geldikleri de bilinmektedir.

Erkeklerde kısırlık düşük sperm üretimlerinin yanı sıra düzenlik ya da hareketsiz sperm hücrelerine ek olarak sperm taşıyan kanallarında tıkanma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Sakatlıkların yanı sıra hastalıklar da kronik sağlık problemlerinden yaşam tarzları ile birçok diğer faktörler ile erkek kısırlığı olmasına neden olabilir. Bireylerde çocuk sahibi olamama durumları stresli ve sinir bozucu bir durum olarak yer alabilir. Fakat birçok durum karşısında erkeklerin kısırlık tedavisi yöntemleri yer alabilmektedir.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri

Erkeklerde kısırlık belirtileri birçok durum ile kendilerini belli edebilen konular arasında yer almaktadır. Bu kısırlık konularında olan ana belirtilere bakılacak olduğu zaman çocuk sahibi olamamaları konusu olarak yer alır. Bunların haricinde de belirgin olarak işaret ya da belirtiler de yer almayabilir. Bazı anlarda kısırlıkların altında hormonlardaki dengesizlik ya da sperm kanallarında olan blokaj gibi birçok sebep yer alabilmektedir. Erkek kısırlığı işaretleri ile belirtiler incelenecek olduğu zaman;

  1. Çocuk sahibi olmak için çalışmalar devam etse bile olamamak
  2. Cinsel fonksiyonlarda bozukluk olma, boşalamamak ya da iktidarsızlık sorunları
  3. Acı, şişme ya da testis bölgelerinde yumru oluşumu
  4. Kromozom ya da hormonal bozukluk belirtilerinin yer aldığı sakat, bıyık ya da diğer beden bölgelerinin kıllarında azalmaların olması
  5. Düşük sperm sayılarının olması her bir mililitre meni içerisinde 15 milyondan daha az sperm hücrelerinin olmasından her boşalma sırasında 39 milyondan daha az sperm yer alması en büyük belirtileri arasındadır.

Kısırlık İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Kısırlık için ne zaman doktora gidilmelidir çocuk sahibi olmak isteyen, fakat bir türlü çocuk sahibi olamayan kişilerin araştırdıkları konular arasında yer alır. Eğer gerekli belirtiler varsa anında doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler genel anlamda;

  1. Bir yıllık süreçlerde düzenli ve koruma olmadan cinsel ilişkilere giriliyorsa bir türlü çocuk sahibi olamamak
  2. Boşalma problemlerinin yanı sıra düşük cinsel performans ya da diğer cinsel fonksiyon problemleri meydana gelmesi
  3. Testislerde acı hissinin yanı sıra rahatsızlık, şişlik ya da yumru
  4. Prostat, testis rahatsızlıklarının yanı sıra cinsel problemlerdeki geçmiş
  5. Kasık, testis, penis ya da skroktum ameliyatları geçirmiş olmak erkeklerin anında doktora gitmeleri için gereken önemli bir problem olarak gözlenir.

Erkeklerde Kısırlık Neden Olur?

Erkeklerde kısırlık neden olur birçok bireyin araştırmalarına devam ettiği bir konudur. Erkeklerin üretkenlikleri karmaşık bir süreç olarak bilinmektedir. Eşlerinin hamile kalmasını isteyen kişilerin bedensel olarak aşağıdaki etmenleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunlar;

  1. Sağlıklı sperm üretilmesi en önemli adım olmaktadır. İlk olarak sağlıklı bir şekilde ergenlik dönemleri geçiriyor olmak, üreme organlarının normal büyümesi ve gelişim göstermesi önemli olmaktadır. Testislerden en az bir tanesinde dahi düzgün biçimde gelişim olması testesteron ile diğer hormonların düzgün bir şekilde üretilmesi gerekmektedir. Bedenlerdeki sperm üretimlerinin tetiklenmesi önemli bir adım olmaktadır.
  2. Sperm hücrelerinin tam olarak menilere taşınması yapılmaktadır. Testislerde üretimleri söz konusu olan spermler menilere hassas olan tüpler ile taşınırken başarılı olarak penisin dışına boşaltılması öncelikli olmaktadır.
  3. Menilerde bulunan spermlerin miktarı oldukça önemlidir. Eğer meniler içerisinde sperm sayıları olması gerektiğinden az olarak yer alırsa sperm hücreleri partnerlerin yumurtaları döllenme süreleri en aza inmektedir. Düşük sperm sayılarının yanı sır sperm hücrelerindeki sayıların bir mililitre meni içerisinde 15 milyondan daha fazla sperm hücresinden ya da boşalma başına 39 milyon sperm hücrelerinden daha az olma şartı aranmaktadır.
  4. Sperm hücreleri düzgün bir şekle ve hareketler ile kabiliyetlere sahip olması gerekir. Eğer sperm hücrelerindeki hareketlilik ya da şekil anormal olarak gelişim gösteriyorsa, partnerlerin yumurtalarına erişim sağlayamayarak döllenme gerçekleşmesine olanak olmamaktadır.

Erkek Kısırlığına Neden Olan Medikal Nedenler

Erkek kısırlığına neden olan medikal nedenler de bir hayli fazlası ile ön planda olmaktadır. Erkek üretkenliklerini oldukça derinden etkileyen problemler birçok farklı sağlık problemleri ile beraber tedavilere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu durumlar genel olarak incelenecek olduğu zaman;

  1. Varikosel; testisler genelinde toplar damarlarda oluşan şişmelere verilen isme denir. Bu durumlar daha çok erkeklerde kısırlığın en çok rastlanan nedenleri arasında olur. Böyle anlar içerisinde normal olarak soğumaların olmasının önüne geçerek sperm sayıları ile beraber hareketlilik durumlarında azalmalar olabilir.
  2. Enfeksiyon; Bazı enfeksiyon durumları sperm üretimi ile beraber sağlık üzerinde etkili olarak ya da spermin geçiş noktalarında tıkamalar yaparak problemlere neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlar bel soğukluklarının yanı sıra klamidya gibi etkilere ek olarak prostat iltihaplanmalarına neden olabilecek cinsel yollar ile bulaşan hastalıklar olabileceği gibi üreme ile boşaltım sırasında enfeksiyonlara neden olabilir.
  3. Boşalma problemleri; Geri boşalma ya da boşalma anlarında penis ucundan çıkmaları gerekli olan menilerin mesaneye girmeleri ile ortaya çıkan durumdur. Prostat, üretra ya da mesane cerrahisinin yanı sıra diyabet gibi akla gelen birçok sağlık problemi geri boşalmaları beraberinde getirebilir. Bunlara ek olarak bir yandan da alfa blokerler ismi ile de bilinen bazı tansiyon ilaçları da neden olduğu bilinir. Omurilik sakatlıkları gibi bazı meydana gelen sorunlar yamakta olan erkekler sperm üretebiliyor olmalarına rağmen boşalma anlarında farklı sorunlar da yaşayabilirler.
  4. Spermlere saldıran antikorlar; Anti-sperm antikorları olarak bilinen yapılar yanlışlıkla sperm hücreleri üzerinde saldırganlıklar yaparak virüs yönlerini belirleyebilir ve yok etmeye çalışma durumlarında bağışıklık sistemi hücreleri olarak yer alırlar. Bunlar daha çok vazektomi operasyonları geçirmiş olan erkek hastalarda meydana gelir.
  5. Tümörler; Kanser ya da iyi huylu olan tümörler direk bir şekilde erkek üreme organlarına ya da üreme hormonların sağlamış olduğu hipofiz bezi gibi direk olarak etki etmeleri bilinir. Bu tarz tümörler için yapılan cerrahi operasyon süreci erkeklerde kısırlık olmasına etki ederken radyasyon ya da kemoterapi süreçleri de etki edebilir.
  6. İnmemiş testis; fetal gelişim süreçleri içerisinde bir ya da iki farklı testis üzerinde karınlardan normal bir şekilde testisleri taşımakta olan keselere inmemiş olarak yer alabilir. Böyle anlar yaşamakta olan erkeklerde üretkenliklerin azalması da çok sık karşılaşılan durumlar arasındadır.
  7. Hormonal dengesizlikler; Hipotalamus, hipofiz ile beraber testisler ve sperm oluşturabilmek için gerekli olan tüm hormonlar üretilmektedir. Bu tarz hormonlara ek olarak böbrek üstü ile beraber tiroid bezleri de sistemlerde olabilecek değişiklikler konusunda üretkenlik oranlarının azalmasına neden olabilir.
  8. Sperm kanal defektleri
  9. Kromozom kusurları
  10. Cinsel ilişkilerde meydana gelen problemler
  11. Çölyak hastalıkları
  12. Bazı ilaçlar da etkili olarak yer alır.